Opladen van een elektrische auto
Een elektrische auto kan op verschillende manieren opgeladen worden, namelijk via een stopcontact, via een laadpaal of wallbox thuis, bij een publieke laadpaal of bij een snellaadstation.
Voor het opladen bij een publieke laadpaal of een snellaadstation is doorgaans een abonnement, en een daarbij behorende laadpas, nodig. Dit geldt over het algemeen niet voor een laadpaal of wallbox thuis. Indien je de auto bij een publieke laadpaal of snellaadstation wilt opladen, dient de laadpas gescand te worden om de laadsessie te starten. Het is bij sommige aanbieders ook mogelijk om een smartphone te gebruiken voor het starten van de laadsessie, vergelijkbaar met contactloos betalen met een smartphone.
Snel naar
Laadsnelheid
Een belangrijke aspect bij het opladen (en de keuze maken van manier van opladen) is de laadsnelheid. Het vol laden van een accu bij een laadpaal met normale snelheid (e.g. een laadpaal of wallbox thuis of een publieke laadpaal) duurt gemiddeld 6 tot 10 uur, afhankelijk van de laadpaal en de auto. Snellaadstations zijn doorgaans langs drukke wegen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de FastNed-stations die bij veel grote tankstations langs snelwegen te vinden zijn. Bij deze snellaadstations kun je de accu van de auto veel sneller laden, in veel gevallen moet je 20 tot 40 minuten laden tot de accu 80% geladen is. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat de laadsnelheid boven de 80% accu snel afneemt.
Laadinfrastructuur
Nederland is een van de koplopers in Europa als het gaat om de laadinfrastructuur. Het laadnetwerk is de afgelopen jaren enorm gegroeid: in 2018 waren er zo’n 37.000 openbare laadpunten in Nederland en in 2021 zijn er al ruim 80.000 openbare laadpunten.
Op deze site is een overzicht te vinden van alle laadpunten in Nederland en andere Europese landen.